7. januarja 2014 v Sponzorji od admin

Elektronske cigarete so trenutno še vedno del političnih debat, v katerih ne sodelujejo zgolj »predstavniki ljudstva«, pač pa tudi njihovi »podporniki s kapitalom« – lobiji. Elektronske cigarete so same po sebi zelo preprost izdelek, kateremu ne bi bilo potrebno nameniti več tisoč ur pogovorov, če ne bi bilo v igri toliko različnih interesov. So poceni, zagotovo bolj zdrave od običajnih cigaret, morda nekoliko manj priročne (ker jih je potrebno polniti in čistiti ipd.), a nedvomno boljša izbira za trenutne družbene razmere, kjer je strah pred t.i. škodljivi posledicami (pasivnega) kajenja zmagal nad razumom (posledice: prepoved kajenja v zaprtih javnih prostorih, ponekod tudi v odprtih javnih prostorih; prepoved kajenja pred fakultetami in zdravstvenimi domovi; grožnja z višjo premijo za zdravstveno zavarovanje za kadilce; demonizacija kadilcev, …). Toda nekateri ljudje in lobiji (proti-tobačni lobi) si prizadevajo za to, da bi vse to, kar velja za kadilce, začelo veljati tudi za tiste, ki kadijo elektronske cigarete.

Elektronske cigarete za pasivne kadilce niso nikakor škodljive, zaenkrat pa tudi še ni bil odkrit noben primer, kjer bi te negativno vplivale na zdravje posameznika. Zaradi tega imajo nasprotniki kajenja (in sedaj tudi uparjanja) kar nekaj težav pri prepričevanju ljudi. O tem, ali le ne privoščijo ljudem uživanja, ki ga predstavlja kajenje/uparjanje, ali le ne prenesejo delavskih navad in kulture, katere del je tudi kajenje, lahko le špekuliramo. A prav zaradi tega, ker je proti-tobačnemu lobiju zmanjkalo argumentov, so sedaj začeli širiti strah pred elektronskimi cigaretami. Tako trdijo, da se v polnilu za elektronske cigarete nahaja tudi sestavina, ki se uporablja v antifrizih.

To je za enega od medijev izpostavil tudi Slovenec Tomaž Čakš, ki dela pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO). Leta 2009 je namreč ameriška FDA naredila majhno raziskavo na eni od znamk elektronskih cigareti, v kateri so našli tudi snov, ki se uporablja v antifrizih. A od leta 2009 se je na področju elektronskih cigaret marsikaj spremenilo, prav FDA pa je odobrila mnoge tekočine in polnila, ki jih danes uporabljamo pri elektronski cigareti.

Elektronske cigarete zagotovo še niso dovolj raziskano področje, da bi lahko sklepali o njihovih vplivih na zdravje posameznika. A iracionalno širjenje strahu nas ne bo pripeljalo nič bližje k resnici.

Preberite si več elektronskih cigaretah na blogu www.ekafic.si.