23. junija 2012 v Sponzorji od admin

Omega 3 maščobne kisline so nujen dodatek k hrani in vsebujejo kvalitetne maščobe, ki jih najdemo v lanenem in ribjem olju, orehih in lanenih semenih, globokomorskih ribah, najbogatejši vir so skuše, sardele, tuna, losos, slanik, jezerska postrv in atlantski jeseter ter olju jeter polenovke. Slaba lastnost vnosa omega 3 preko hrane je, da nikoli ne vemo količine, ki jo hrana vsebuje, zato mnogi priporočajo tudi uporabo različnih prehranskih dopolnil. Omega 3 maščobne kisline pomagajo pri vzdrževanju zdravega nivoja holesterola in trigliceridov v krvi, blažijo migreno, odpravljajo alergije, krepijo imunski sistem, dajejo podporo naravnim funkcijam srca in ožilja ter lasem, nohtom in koži dajejo lep videz. Ker omega 3 maščobnih kislin telo ne more proizvesti samo, jih je treba vnašati s hrano. Kisline so bogat vir EPA in DHA, ki jih telo pretvori v prostaglandine, ki imajo velik pomen na možganske funkcije, ki se nananšajo na vid, koordinacijo gibanje in sposobnost učenja ter samo razpoloženje. Ribe naj bi se na našem jedilniku znašle vsaj dvakrat na teden, in sicer zdravstvene organizacije v Sloveniji priporočajo 0,5 do 1,8 grama omega 3 na dan, kar pomeni, da bi moral vsak posameznik dnevno pojesti 100 gramov rib ali 2-3 kapsule ribjega olja, ki pa ne služi kot nadomestilo ribe, temveč le kot prehransko dopolnilo. Omega 3 maščobne kisline so življenjsko nujno potrebne, obenem pa se je treba izogibati vnosu omega 6 kislin, ki je vedno pretiran in ruši ravnovesje. Ravnovesje med omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami naj bi bilo od 1 : 1 do največ 1 : 4.