31. julija 2012 v Sponzorji od admin

Poznamo različne naprave za tehtanje različnih stvari, a vse skupaj nosijo skupno ime tehtnice. Tehtnice so lahko laboratorijske, medicinske, trgovske in še številne druge vrste, ki se uporabljajo v industrijske namene ali so namenjene domači uporabi.

Za domačo uporabo potrebujete vsaj dve tehtnice. Prva vrsta so kuhinjske tehtnice, ki so namenjene tehtanju različnih sestavin pri pripravi nekega kosila, večerja, peciva in podobnih stvari. Takšne tehtnice običajno ne potrebujejo velike zmogljivosti, največja teža, ki jo še lahko tehtate s takšnimi tehtnicami pa je običajno 3kg oz. kakšen kilogram manj ali več. Tudi to so lahko digitalne tehtnice, a precej pogosto se uporabljajo tudi običajne, ki ste jih prav gotovo že videli kje.

Največkrat se doma srečamo s prav posebno vrsto tehtnic, ki jim rečemo osebne tehtnice. Tudi osebna tehtnica je digitalna tehtnica oz. vsaj največkrat je temu tako. Osebne tehtnice so namenjene tehtanju oseb in običajno je tudi njihova zmogljivost temu primerna. Tako digitalne kot običajne tehtnice lahko zdržijo dvesto kilogramov, običajno še kaj več, tako da so primerne za vsakogar.

Ko se tehtamo lahko opazimo, da pogosto naša teža niha tudi za kakšen kilogram ali še več med merjenji. Predvsem je pri tehtanju pomembno, da se tehtamo vedno ob isti uri, saj le tako dobimo realen podatek o tem, če smo kaj shujšali ali smo se zredili v določenem obdobju med merjenji.

Najbolj primeren čas za tehtanje je zgodaj zjutraj, torej čim prej po tem ko se zbudimo in še preden zaužijemo kakšen obrok, saj nam takšno merjenje zagotavlja najbolj realne informacije o naši teži.