4. marca 2015 v Sponzorji od admin

Se še spomnite disket? Mi se jih, pa verjetno bi se našel tudi kdo izmed vas ki se spomni luknjastih kartic. To so bili prvi prenosni mediji v časih, ko se je računalništvo še razvijalo. Sedaj so že kar nekaj časa modernejši USB ključki. Včasih so se na diskete in pa CD-je zapisovali podatki katere ni bilo mogoče izbrisati, zato so bili ti mediji dobesedno potrošni material. Kasneje so se pojavili prepisljivi CD-ji vendar tudi te nismo mogli prepisovati v nedogled. USB ključki ali spominske kartice so že nekaj časa na voljo v raznih računalniških trgovinah.

Podatke shranjujejo tako, da imajo v sebi posebno elektroniko s pomočjo katere so v njih shranjeni vaši podatki. Na njih lahko podatke poljubno pišemo in brišemo v nedogled. USB ključki se uporabljajo predvsem za prenos večjih datotek iz recimo računalnika na TV. Recimo če ustvarjamo filmčke ali pa slike, pa jih želimo pokazati sorodnikom ki imajo TV ki ima USB vhod. Preprosto naložimo vsebino na ključek in odnesemo k sorodnikom, ki si lahko vsebino potem ogledajo, lahko pa tudi prenesejo podatke na svoj računalnik ali pa TV. Spominske kartice, pa se uporabljajo predvsem v manjši elektroniki, kot so telefoni, fotoaparati in pa tudi kamere. Prihajajo tudi v različnih modelih, recimo, SD in microSD. Običajno zraven micro kartic dobimo zraven še adapter, kateri nam omogoči, da vanj vtaknemo micro spominsko kartico in ga potem vstavimo v ustrezen čitalnik v računalniku ali pa napravi.

Spominske kartice in pa USB ključki pa morajo imeti tudi ustrezni datotečni sistem. Katerega morajo imeti je odvisno predvsem od programske opreme in pa naprave same. Zna se zgoditi, da na ključek ne boste mogli naložiti velike datoteke, ali pa da je naprava ne bo znala prebrati. To je ravno zaradi teh datotečnih sistemov. Za ključke načeloma uporabljamo FAT32 format, v kolikor imamo pa večje datoteke pa exFAT. V redu je tudi NTFS, vendar je ta bolj namenjen za windows sisteme.