19. decembra 2012 v Sponzorji od admin

Od vedno je ljudi zanimalo kaj jih čaka v bodočnosti, koliko na prihodnost lahko sami vplivajo in na kaj ne morejo vplivati in je v rokah višje sile. Zato je poznano vedeževanje že od nekdaj. Že iz prazgodovine so znani različni načini vedeževanja.
Že najstarejše civilizacije Maji, Kitajci, področja iz Mezopotenije, Indijski polotok, …
so opazovali zvezde, planete, komete, … in z njihovo pomočjo iskali odgovore na različna vprašanja in napovedovali prihajajoče dogodke.
Vedeževanje na Kitajskem je poznano že iz prazgodovine. Za napovedovanje prihodnosti so uporabljali kosti žrtvenih živali in želve. Želvin oklep so segrevali z žarečim železom. Postavili so sistem osmih trigramov. Na tej podlagi so kasneje izdelali sistem heksagramov – Yijing.
Severna Evropa si je za vedeževanje izdelala rune. To so črke starih Germanov, skandinavskih narodov in anglosaksoncev. Rune so izdelovali iz koščkov lesa. Za razumevanje simbolov je potrebno znanje nordijske mitologije. Velikokrat so rune uporabjali za talismane, za zdravljenje in vedeževanje prihodnosti.
Stari Grki so za nasvet spraševali v Apolonovem svetišču, preročišče Delfi. Stari Grški matematiki in filozofi so pričeli s proučevanjem astrologije.
Stari Rimljani so se zgledovali po Grkih. Tu so pričeli vedeževanje preganjati in zatirati in tudi smrtne kazni so čakali tiste, ki so se lotili napovedovanja prihodnosti.
Nekatere kulture so za vedeževanje uporabljale tudi sanje. Obstaja veliko vrst sanj in njihova razlaga je marsikje, v literaturah, do potankosti razložena. Vsakega posameznika včasih zanima pomen sanj. Še posebno, ko se pojavijo čudne sanje. Pomen sanj je razdelano in njihova razlaga je resno delo. Tudi znanstveniki se ukvarjajo z razlago sanj. Sanje so naša podzavest in za človeka zelo pomembna. Tudi znameniti psihiatri se ukvarjajo z razlago sanj. To je naša podzavest, naša psiha.