2. februarja 2022 v Razno od admin

Živa meja nam služi kot pregrada pred sosedi, ščiti pred hrupom in izpušnimi plini in nudi nek bolj zaseben kotiček, kjer lahko preživljamo svoj prosti čas. Ker običajno vsebuje rastline, ki hitro rastejo, jo je potrebno pogosto negovati. Najbolj pogosto posežemo po lovorikovcu in smaragdni cipresi, sledijo jima pa tisa, hortenzija in beli gaber.

Nega in obrezovanje žive meje

Pri podjetju Altituda (https://www.altituda.si/obrezovanje-zive-meje-2/) priporočajo, da se obrezovanje žive meje listopadne vrste, izvede dvakrat do trikrat letno, ker raste hitreje, medtem, ko iglaste obrezujemo enkrat letno. Nega se razlikuje glede na vrsto, ki si jo izberemo. Listnate rastline rastejo v širino, zato jim že ob sajenju krajšamo vrh in stranske veje. Ko je dobro ukoreninjena poskrbimo za redno krajšanje vej, odstranjevanje plevela in jo občasno dognojujemo. Živo mejo, ki je prostorastoča lahko pustimo brez večjih posegov, medtem ko je za oblikovane meje potrebno bolj redno skrbeti.

Ženska s škarjami v rokavicah obrezuje živo mejo.

Najbolj pogosto uporabljene rastline

Lovorikovec raste najhitreje in z leti postane neprehoden (kar je idealno za naravno ograjevanje). Ima lepe povoskane liste, ki so močnih kontrastnih barv skozi vse leto in za rast ni zahteven. Obrezovanje žive meje iz lovorikovca je lahko zabavno, saj lahko ustarjamo različne oblike (kocke, piramide ipd.). Smargadna cipresa ima že naravno lepo stožčasto obliko in ne potrebuje nekega pretiranega negovanja. Svojo svetlo zeleno barvo ohrani vse leto. Raste hitro in v kolikor ji zagotovimo dovolj velik odcedni prostor, za rast ni zahtevna.

Tisa raste bolj počasi in je precej gosta. Odporna tudi na hladnejše vreme in odporna proti različnim boleznim, je pa cela rastlina strupena. Hortenzijo lahko posadimo v vse tipe prsti, smo pa pozorni, da je bolj v pol senčnih ali senčnih legah. Poleti nas bo razveseljevala z belimi cvetovi. Obrezovanje žive meje iz hortenzije opravimo spomladi, pravijo pri podjetju Altituda. Beli gaber je močna in odporna rastlina, ki ima značilne liste svetlo zelene barve, ki v jeseni postanejo temni, pozimi pa ne odpadejo, ampak se obdržijo na vejah.