30. septembra 2016 v Razno od admin

Grafična kartica je naprava, ki prikazuje sliko, ki jo vidimo na naših zaslonih. Vendar grafična kartica ne prikazuje samo slike, ampak v resnici izvaja mnogo kompleksnih informacij v ozadju. Najlažje si predstavljamo, procesor v našem računalniku kot »možgane«, grafično kartico pa kot srce. Takšno srce, ki pretaka piksle na naš zaslon. Zaslon pa so seveda oči.

Ram, GPU in vse ostalo

Verjetno je prva stvar, ki jo opazimo pri grafičnih karticah, njen pomnilnik. V bistvu je težko tega ne opaziti saj je pogosto v specifikacijah to pravzaprav najbolj izpostavljena zadeva. Kot glavni procesor v našem računalniku ima tudi naša grafična kartica svoj procesor imenovan »GPU« oz. »Graphics Processing Unit, ki je zadolžen za razne izračune, kot so kalkulacije poligonov in izdelavo tekstur. Kadarkoli si sestavljamo ali kupujemo nov računalnik, ali če zgolj nadgrajujemo starega, potem je potrebno vedeti kakšno grafično kartico potrebujemo.

Glavne grafične kartice na tržišču so od podjetja AMD in Nvidia, ki pokrivata trg grafičnih kartic za vse potrebe, naj bo to za preprosto pisarniško delo, do igranja najzahtevnejših iger. Nvidia je osvojila srca ljubiteljev iger s svojo serijo GTX 1080, 1070 in 1060 grafičnih kartic, medtem ko je AMD lansiral svojo serijo grafičnih kartic RX 480, 470 in 460, ki direktno konkurirajo Nvidiji.

Pomnilnik je lastnost vsake grafične kartice na katero moramo biti pozorni. To posebej velja, če zahtevamo veliko od svojega računalnik, torej če želimo igrati najnovejše igre pri FULL HD grafiki ali še celo višji ločljivosti. Hitrejša grafična kartica potrebuje veliko pomnilnika, saj je namenjena igranju pri visokih ločljivostih. Večji pomnilnik ji omogoča, da obdeluje več tekstur in več podrobnosti naenkrat. Tako na primer ima AMD RX 480 kar 8 GB hitrega pomnilnika, kar je zelo podobno, kot standardna konfiguracija glavnega pomnilnika dandanes v računalnikih, torej RAM.

Kaj pa integrirana grafična kartica?

Integrirane grafične kartice so se za mnogokrat pohitrile, v primerjavi z nekaj leti nazaj. Tako lahko brez težav gledamo HD filme, igramo igre in tudi še kaj več. Če si lastimo Intel procesor, ki je najmanj Broadwell ali Skylake potem lahko brez težav igramo popularne igre, kot so League of Legends, DOTA 2, Counter Strike in ostale – in to brez težav. Največkrat zadostuje integrirana grafična kartica, če pa želimo najboljše, potem si moramo omisliti drugo rešitev.

Pomembno si je zapomniti, da integrirana grafična kartica ne vsebuje svojega pomnilnika, ampak si ga deli s sistemom. Tako nam bo na primer, če imamo 8 GB sistemskega pomnilnika, integrirana grafična kartica vzela 512 MB – 2 GB pomnilnika samo zase.

Grafična kartica za vse potrebe

Če želimo igrati najnovejše igre ali drugače uporabljati močan 3D motor, ki bi ga lahko uporabljali pri delu, obstajajo rešitve, ki so sorazmerno prijazne vaši denarnici. Odvisno katere je naše najljubše podjetje, si lahko omislimo Nvidio ali AMD, saj oba ponujata grafične kartice, ki so v srednjem rangu z neverjetno dobrim razmerjem – cena/zmogljivost.

Če imamo raje Nvidio, potem lahko si izberemo GeForce GTX 750, ki je malo starejša grafična kartica (2014) ampak še vedno edina v svoje razredu za svojo zmogljivost. Namenjena je uporabi pri FULL HD in je sposobna poganjati vse igre, ki so na tržišču in bodo v kratkem pri srednjih nastavitvah. Lahko pa si omislimo malo močnejšo in si izberemo GTX 950 ali GTX 960, ki so novejše grafične kartice in nudijo veliko boljšo zmogljivost. AMD ponuja svojo R7 serijo grafičnih kartic, kot je kot je 360X in 370X, ki so odlične za svojo ceno in podpirajo vse nove in prihajajoče tehnologije kot so DirectX 12 in Vulkan. Govorimo seveda sedaj, proti koncu leta 2016, kaj pa bo čez leto ali dve, bomo pa še videli.